Google speciális keresés


Google speciális keresés – trükkök az eredményesebb találatokhoz…

Google speciális keresés, trükkök“Ezer éve” Internetezem, keresgélek én is gyakran, sokféle dolgot, jellemzően a Google keresőben, de amíg nem kezdtem el a SEO-val foglalkozni, számos trükkel, lehetőséggel én sem voltam tisztában.
Sőt, e cikk írása közben is találtam új lehetőségeket.

A Google kereső egy robot, ezért úgy kell megfogalmaznunk amire keresni szeretnénk, hogy az jól és egyértelműen meghatározza azt, amit keresni szeretnénk. Persze van, amikor pont azért keresünk, mert nem tudjuk pontosan mit is keresünk…
A keresés jó “belövése”, a precíz megfogalmazás a jó találati eredmények érdekében általában jól megy mindenkinek, néhány próbálkozás után már biztos tudunk válogatni a megfelelőnek tűnő találati eredmények között.
Fordított helyzetben, amikor nem keresni, hanem kínálni akarunk valamit, már sokkal nehezebben találjuk meg a helyes utat, ha egyáltalán megtaláljuk segítség nélkül. Erről a Segítség az eredményes Internetes megjelenéshez cikkemben olvashat.

A Google igyekszik felhasználóit a legjobban kiszolgálni, így termékeihez részletes súgót is biztosít. Nagy örömünkre a súgók magyar nyelven is elérhetőek a legtöbb termékhez. (Ezek olykor csak az alapvető funkciók leírásai, de folyamatosan bővül a leírások köre.)

A Google kereső használatának súgója itt érhető el: Google kereső súgó

Google speciális kereső oldal – egy trükk a gyorsabb, jobb kereséshez

 A Google létrehozott egy speciális keresési oldalt, ahol egyszerűen specifikálhatjuk keresésünket.

Google speciális kereső oldala…

További speciális keresési lehetőségek:

Az Ön által meglátogatott oldalak között kereshet…
Operátorokat használhat a keresőmezőben…
Személyre szabhatja a keresési beállításokat…

Google kereső használata

Írásjelek és szimbólumok a Google keresésben

Bár az alábbi írásjeleket használhatja keresés során, használatuk nem minden esetben garantálja a pontosabb találatok megjelenését. Ha úgy gondoljuk, hogy az írásjelek használata nem eredményez jobb találatokat, a kereséshez megjeleníthetünk írásjelek nélküli javasolt keresőkifejezéseket is.

Szimbólum Hogyan használja
+ Google+-oldalak és vércsoportok kereséséhez
Példák: +Chrome vagy AB+
@ Közösségi címkék kereséséhez
Példa: @google
$ Árak kereséséhez
Példa: nikon 400 USD
# Felkapott témák népszerű hashtagjeinek keresése
Példa: #throwbackthursday
- Ha egy szó vagy webhelynév elé kötőjelet ír, kizárhatja az azt tartalmazó találatokat a keresésből. Ez elsősorban az olyan többjelentésű szavak esetén hasznos, mint például a jaguár, amely egy autómárkára és egy nagymacskára is utalhat.
Példák: jaguar sebesség -autó or panda -site:wikipedia.org
" Ha egy szót vagy kifejezést idézőjelbe tesz, a találatok között csak olyan oldalak fognak szerepelni, amelyek az idézőjelek között álló szavakat pontosan és pontosan az adott sorrendben tartalmazzák. Csak akkor alkalmazza ezt a módszert, ha pontos szót vagy kifejezést keres, máskülönben véletlenül számos hasznos találatot kizárhat.
Példa: „kertész leszek, fát nevelek”
* A keresésben megadott csillag karakter helyén bármilyen ismeretlen kifejezés állhat.
Példa: „Edward *, angol * léptet fakó lován”
.. Ha olyan találatokat szeretne megjeleníteni, amelyek egy adott tartományba esnek, akkor a számokat válassza el két ponttal (..), szóköz nélkül.
Példa: fényképezőgép 50 USD..100 USD

Keresési operátorok a Google keresésben

A keresési operátorok olyan szavak, amelyeket a keresésekhez adva szűkítheti a keresési találatok körét. Ne aggódjon azonban akkor sem, ha nem sikerül megjegyeznie az összes keresési operátort: a Speciális keresés oldalán található beállítások megadásával a legtöbb keresési operátor kiváltható.

Operátor Hogyan használja
site: Találatok keresése adott webhelyeken vagy domaineken.
Példa: olimpia site:nso.hu és olimpia site:.hu
related: Már ismert internetcímhez hasonló webhelyek keresése.
Példa: related:forbes.hu
OR Olyan oldalak keresése, ahol több szó közül valamelyik előfordulhat.
Példa: maraton OR verseny
info: Olyan információkat tekinthet meg az internetcímről, mint például az oldal tárolt változata, a hasonló oldalak, valamint a webhelyre mutató linket tartalmazó oldalak.
Példa: info:google.hu
cache: Ezzel az operátorral megtekintheti, hogy hogyan festett az oldal akkor, amikor a Google utoljára felkereste.
Példa: cache:pte.hu

Megjegyzés: Amikor operátorok vagy írásjelek használatával végez keresést, ne hagyjon szóközöket az operátorok és a keresett kifejezések között. A site:nytimes.com kifejezés eléri a kívánt hatást, a site: nytimes.com azonban nem.

forrás: Google keresés súgó