Googlebot a Google keresőrobotja


Googlebot – a Google keresőrobotja

Keresőrobot – mi az?

A keresőrobot (angolul: web crawler) egy informatikai kifejezés.
Olyan speciális programok gyűjtőneve, amelyek képesek az interneten fellelhető publikus, illetve a robots.txt és a robots metatag által engedélyezett tartalmak letöltésére, és ezek valamilyen formában való elemzésére, az adatok eltárolására.
Ilyen a talán legismertebb Googlebot, ami a Google számára tölt le weboldalakat, de nagyon sok hasonló robot létezik.

A keresőrobotokat legtöbbször keresőoldalak használják arra a célra, hogy a felkutatott és indexelt weboldalak linkjeit a saját oldalukon kereshetővé tegyék.

A tipikus felhasználáson kívül léteznek speciális alkalmazások is, karbantartásra, vagy más adatok összegyűjtésére használt robotok is.

forrás: wikpédia.hu – keresőrobot

Keresőrobot – mit lát a weboldalamból?

A keresőrobotok felépítésüktől függően képesek egy már létező böngésző motorját felhasználva a megcélzott weboldal HTML-kódjának a teljes feldolgozására.

A keresőrobotok rendszerint egy böngészőnél sokkal egyszerűbb módon, a HTML-struktúra objektumokká felépítése nélkül próbálják a szöveget értelmezni. Ez azt jelenti, hogy az emberi felhasználó által látott, és a keresőrobot által látott „kép” egy webhelyről néha jelentősen eltér.
A keresőrobotok többsége nem képes képeket értelmezni, illetve a HTML-kód megjelenítését szabályozó CSS-t sem dolgozza fel, így lényegében csak a szöveges tartalom az amit lát.

forrás: wikpédia.hu – keresőrobot

Googlebot

GooglebotA Googlebot a Google internetet feltérképező robotja. A feltérképezés az a folyamat, amelynek során a Googlebot megkeresi a Google indexébe felvehető új és frissített oldalakat.

Számítógépek egész hadát vetik be az interneten található oldalak milliárdjainak beolvasásához, feltérképezéséhez.
A Googlebot algoritmusok használatával működik, ami azt jelenti, hogy számítógépes programok határozzák meg, hogy mely webhelyeket milyen gyakran térképezzen fel a keresőrobot, illetve hogy az adott webhelyről hány oldalt olvasson be.

A Googlebot a feltérképezési folyamatot a korábbi feltérképezések során talált weboldalak URL-címeivel, valamint a webmesterektől kapott webhelytérképekkel kezdi.
A Googlebot végiglátogatja ezeket a webhelyeket, és az oldalakon talált linkeket felveszi a feltérképezésre váró oldalak listájára. Ezután megkeresi az új és a megváltozott webhelyeket, valamint az inaktív linkeket, majd ezek alapján frissíti a Google indexét.

A Googlebot a webhelyeket a linkek oldalról oldalra történő követésével térképezi fel.
Azaz tulajdonképpen végigolvassa weblapjainkat.

forrás: Google keresőrobot – Google Search Console súgó

Googlebot – mit lát az én weboldalamból?

A Googlebot-ot nem a vizuális látvány érdekli, hanem a tartalom.

A tartalom pedig nem csak az általam megadott weboldal szöveg.
Az is fontos. Ttartalma, hossza, tagoltsága, az, hogy tartalmaz-e kulcsszavakat, mind, mind fontos.

De a Googlebot számára van a weblap tartalmában néhány kiemelten fontos információ, amit ha nem, vagy nem jól célzunk meg, a jó webtartalom kevés a jó megjelenési eredményhez a kereséséi találati listában.
Ezek a kiemelten fontos elemek nem az adott weboldal szövegében vannak benne, amit a Látogató is elolvas, hanem az oldalba vannak “beleprogramozva”, külön megadandó paraméterek ezek.

Ezek nélkül hiába jó az oldal szövege, önmagában az kevés.

Googlebot – mi kell ahhoz, hogy azt lássa, ami a jó keresési eredményhez kell?

  • tisztában kell legyünk a kulcsszavainkkal,
  • úgy kell weboldal sablont választanunk, hogy az maximálisan keresőbarát legyen,
  • úgy kell felépítenünk minden egyes oldal tartalmát, hogy az keresőoptimalizált legyen,
  • úgy kell felépítenünk a webhely struktúráját, hogy az a lehető legtöbb féle keresésre a legmegfelelőbb választ adja a témánkban,
  • fontos, hogy új tartalmat adjunk az Internet világához,
  • ne másoljuk mások tartalmát, ne duplikáljunk már meglévő tartalmakat,
  • azaz keresőoptimalizált webhelyre és weboldalakra van szükség a keresőben való lehető legjobb elhelyezkedéshez

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS, SEO a megoldás…

Igen, elvitathatatlan tény ma már, hogy a webtartalom mellett, legalább annyira fontos a keresőoptimalizálás profi felépítése és megvalósítása is egy webhelynél…

… ennek hiányában csak várjuk az eredményeket…

Ön jó  helyen jár! Tudom a MEGOLDÁST!